Interior Renovation Project

On March 20, 2018, the residents of Western Springs voted to allow the Village to issue $2 million in general obligation bonds to complete interior renovations of the Thomas Ford Memorial Library.

Over the next few months, we will be finalizing our plans and working with our architects to create blueprints, hire contractors, and plan the workflow. We will be updating our progress on the website and encourage you to follow along!

We are proud to be your library. Thank you very much for your support.

Renderings

Tentative Project Timeline

Schematic Design: Spring 2018
During this phase, the final schematics will be created and approved by the Library Board. The final schematics, which incorporate feedback from residents received during the referendum process, will be used to generate blueprints and construction documents.

Design Development: Summer 2018
During this phase, final design elements will be chosen and project renderings will be completed.

Construction Documents and Project Bidding: Fall 2018
During this phase, the final blueprints will be completed and approved by the Library Board. The bidding process will also take place and final bids will be selected and approved.

Construction: Winter 2018 – Summer 2019
During this phase, construction will occur. Please note that the Library will be closed January 7-18.

Project Description

The scope of this project includes renovations to all areas of the Library interior. The exterior and structural components of the Library will not be changed. The summary of the project follows:

Circulation Area /Lobby

  • Circulation has new desk.
  • Space is more open with additional access to Adult Collection Area and study rooms.
  • Magazine collection is more accessible.
  • Seating area is added.

Community Room and Teen Room

  • Current Reading Room is divided into Community Room and Teen/Tween Room.
  • The charm of the original 1932 Library with fireplace is preserved in Community Room.
  • Teen/Tween Room provides dedicated space for large afterschool groups and collaborative study.

Adult Collection Area

  • Two study rooms and additional private study areas are added.
  • Window seating is added throughout.
  • Audio-visual collections are made accessible.
  • Staff desk is moved front and center.

Youth Collection Area

  • Space is more versatile with emphasis on collaborative play.
  • Story Time Room becomes flex space for programs and all day use with the addition of retractable wall.
  • Comfort/nursing room is added.
  • Staff desk is moved front and center.

Restrooms

  • All restrooms are updated.

Library-wide

  • All spaces are refreshed: updated fixtures, abundant outlets, energy efficient lighting.
  • Staff spaces (workrooms, offices, breakroom, storage) are made more efficient.